Mikrolån

Om du ska ta ett mikrolån förstår du ju givetvis att du kommer att behöva betala tillbaka det. Det är dock inte alltid helt lätt att veta exakt när lånet ska betalas tillbaka. Så hur ligger det egentligen till med återbetalning av mikrolån? När ska detta ske?

 

Svaret är att det beror på lånegivaren. Olika lånegivare erbjuder nämligen olika långa löptider, och därmed återbetalningstider, på sina mikrolån med direktutbetalning. Vissa lånegivare låter dig dessutom välja återbetalningstid själv, mellan olika alternativ som erbjuds, medan andra bara ger dig en återbetalningstid rakt av, utan att du kan välja.
Vi rekommenderar därför att man besöker den lånegivares hemsida som man är intresserad av att låna av. Redan i ansökningsformuläret där bör man nämligen kunna se vad som gäller och vilka alternativ som finns.

 

Vanligt förekommande återbetalningstider för mikrolån

Som sagt kan man inte räkna med att en viss återbetalningstid erbjuds av en lånegivare, men några av de mest vanliga återbetalningstiderna är:

  • 12 dagar
  • 30 dagar
  • 45 dagar
  • 60 dagar
  • 90 dagar

Samt i vissa fall 120 dagar för lite större mikrolån.

Hade du tänkt dig en återbetalningstid i denna storlek bör detta därför ofta kunna gå att ordna, andra återbetalningstider kan vara lite svårare att hitta.

 

Kan man göra något om man inte kan betala tillbaka sitt mikrolån i tid?
Ofta går det att göra något åt detta, men inte alltid. Det är dock alltid värt att fråga lånegivaren det gäller om detta, för detta är alltid ett bättre alternativ än att låta skulden gå till inkasso eller liknande, då detta alltid innebär extra kostnader för dig. Hos många av lånegivarna kan man nämligen få uppskov med betalningen under en viss period och därmed förlänga löptiden mot en extra kostnad, som alltid är lägre än kostnaden som inkasso innebär.